Çizgi Film Nasıl Yapılır?
Çizgi Film Nasıl Yapılır? Çizgi Film Yapım Süreci 3D Animasyon Nasıl Yapılır?
Çizgi film, ard arda birçok resmin hızlı bir şekilde gösterilerek elde edilen hareketli görüntülerle oluşur. Geçmiş dönemlerde çizgi filmler kağıt üzerine istenilen resimlerin çizilerek yapılmasıyla ve kağıtların hızla hareket ettirilmesiyle yapılıyordu. Bu metot dışında çemberin içerisine konularak döndürülen farklı bir metot da uygulanabilme imkanı vardı.
Günümüz teknolojisi düşünüldüğünde, artık bilgisayarlarımız ile hem pürüzsüz çizgilerle hem de piksel olarak çizgi filmler, animasyonların yapılması kolaylıkla sağlanabilmektedir. İki boyutlu çizgi film tekniğinde saniye başına 12 kare çizim yapılarak uygulanabilir. Limited animasyon metodu ile bu kare sayısı daha da aza indirilebilir.
Çizgi Film Yapım Süreci
Bir çizgi film yapımına başlanmadan önce karakter tasarımlarının yapılması farklı yönlerden çizim çalışmalarının çıkartılması gerekir. Sonrasında senaryonun hikaye çalışmasına geçilir. Hikaye çalışmasının da tamamlanmasıyla layout çalışmasına geçilir. Profesyonel olarak sürdürülmesi gereken bir çizgi film projesi bu aşamalar yapılmadan başlanamaz.
Uygulanan teknikler özellikle son zamanlarda sınır tanımaz bir sürece girmiştir. Bazı tekniklerden bahsetmek gerekirse, üç boyut, iki boyut, stop motion, cut out bunlardan en yaygın olanlarıdır.
3D Animasyon Nasıl Yapılır?
3D Animasyon tekniği, bilgisayar teknolojisi sayesinde kullanılabilen özel yazılımlar ile üç boyutlu çizimler kullanılarak elde edilen görüntülerden oluşur. Bu işlemi uygulayan kişilerin genelde animatör olarak adlandırıldığı söylenebilir. Bu metot sürecinde, animatör öncelikli olarak üç boyutlu çizimleri kullanıp üç boyutlu modeller oluşturma sürecine girer. Bu işlem tam olarak fiziki bir heykel yapmaya benzer. Bu sürece modelleme çalışması süreci de denebilir.
Sonrasında doku işlemi için renklendirme sürecine girilir. Renk çalışması da profesyonel bir çalışma gerektirir.
Sonraki aşamada hareketlendirilmesi gereken nesneler için bir düzen kurulması gerekir. Canlı olacak ve hareket edecek nesneler için gele olarak hareketinin sağlanabilmesi adına bir iskelet sistemi geliştirilmesi gerekir. Bu yapı sayesinde çizilen üç boyutlu nesnemizin dilediğimiz şekilde hareketinin yapılması sağlanabilir. Uygulanan işlemlerin gerçek hayatımızdaki gibi görünebilmesi için de çeşitli bilgilere sahip olunması gerekir. Bunun dışındaki efekt kullanımlarında da özel olarak geliştirilen teknikler sayesinde günümüz doğa koşullarını taklit eden teknoloji geliştirilebilmiştir. Bir ateşin doğadaki gibi yandığının görülebilmesi gibi.